Foredrag om Jordens klimahistorie i Taarup Forsamlingshus

dato

Kom og hør om Jordens 4,6 milliarder år lange klimahistorie og lær om drivhuseffekten, pladetektonik og kulstofkredsløbet. Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og finder sted tirsdag den 1. oktober 2024 kl. 19.00 i Taarup Forsamlingshus.

I løbet af Jordens 4,6 milliarder år lange historie har klimaet ændret sig mange gange. Fra ekstreme kuldeperioder, hvor Jorden var dækket af is og sne, til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle hele vejen igennem, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?

Pladetektonik og klimaforandringer
En af Jordens unikke egenskaber er, at dens yderste lag er brudt op i store plader, som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud, som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse, som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler, som bindes i jordlagene.

Kulstofkredsløbet og dets betydning
Kulstof indgår i alle organiske forbindelser og har en helt essentiel rolle for livet på Jorden. Ud over at spille en rolle i biologiske processer på Jordens overflade, er kulstof også en vigtig del af de geologiske processer dybt nede i jorden, hvor man finder både olie, gas og mineraler. Udvekslingen af kulstof mellem atmosfæren, de biologiske processer på planetens overflade og de geologiske processer dybt nede i jorden kaldes for Jordens kulstofkredsløb.

Praktisk information
Dato: Tirsdag den 1. oktober 2024
Tid: Kl. 19.00
Sted: Taarup Forsamlingshus, Virksundvej 150, Knudby, 8831 Løgstrup
Entré: Fri entré
Arrangør: Alle

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation her. Foredraget er en del af serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab arrangeret af Aarhus Universitet i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet. Følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier for bonusmateriale og kommende foredrag her.

Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut